EIGENSCHAPPEN VAN TAAL IN VERBAND MET EFFICIENTE CODERING VAN INFORMATIE

Harry Bunt

Ambiguiteit en vaagheid

Ambiguiteit:
het verschijnsel dat een woord of samengestelde uitdrukking meerdere betekenissen kan hebben waarbij de keuze gaat tussen een beperkt aantal duidelijk verschillende betekenissen.
Vaagheid:
het verschijnsel dat een woord of samengestelde uitdrukking meerdere betekenissen kan hebben waarbij de keuze gaat tussen een zeer groot, niet duidelijk begrensd aantal betekenissen met vaak onduidelijke verschillen.

Ambiguiteit en vaagheid op woordniveau:

Lexicale ambiguiteit: homonymie:
Lexicale vaagheid:
Als er geen lexicale ambiguiteit en vaagheid bestond zouden we oneindig veel verschillende woorden (woordstammen) moeten hebben...

Ambiguiteit en vaagheid op zinsniveau:

Structurele ambiguiteit:
aanhechting van een PP (preposition phrase, voorzetselgroep):
  • `ik zag de film met Annie': zat Annie in de film of in de bioscoop (of voor de TV)?
  • `het eten van konijnen kan lekker zijn': lekkere konijnen of lekker konijnenvoer?
  • keuze van grammaticale functie: `De poes heeft die melk gauw opgedronken' `Die melk heeft de poes gauw opgedronken'
  • bereik van operatoren zoals `en', `of' en `niet': `oude mannen en vrouwen': (oude (mannen en vrouwen)) of ((oude mannen) en vrouwen)
  • Extensionele en intensionele lezing: `de president van Amerika woont in het Witte Huis.' ext.: Dat is al meer dan 100 jaar zo. int.: Vaak brengt hij echter de weekenden door in zijn geboortestreek in Arkansas.
Structurele vaagheid:
  • `De jongens hebben de dozen naar boven gebracht': samen? 1 voor 1? groepsgewijs?
  • `De president was bijna dood geweest'
    maar hij behoorde tot de weinige overlevenden van de vliegramp
    maar hij besloot op het laatste moment om met de trein te gaan in plaats van met het vliegtuig
  • verband tussen eigennaam en ander zelfstandig naamwoord: `DAF trucks', `DAF Trucks', `Fokker vliegtuigen', `Fokker aandelen', `Fokker werknemers', `KUB logo', `Maya cultuur'
  • verband tussen de onderdelen van een samengesteld woord: `theepot', `theebeschuitje', `doofpot', `suikerklontje', `suikerzakje', `suikerschepje',..
Zonder structurele ambiguiteit en vaagheid zouden we ellenlange zinnen moeten maken om precies aan te geven wat we bedoelen. Oneindig lange zinnen, vermoedelijk!

Metonymie.

Dit is het gebruik van een verkorte vorm, waarbij de rol van een handelende persoon wordt weggelaten.

Voorbeelden:

Voluit zou je moeten zeggen wie van het kantoor in Londen gebeld heeft, wie namens het Witte Huis gesproken heeft, wie van de Franse regering...

Anaforen

Dit zijn uitdrukkingen, waarmee op een korte manier terug verwezen wordt naar een eerder ge"introduceerd persoon of voorwerp. Meest voorkomende vormen: persoonlijke voornaamwoorden en `definiete descripties' (`bepaalde bescrijvingen'), bestaande uit een bepaald lidwoord en een zelfstandig naamwoord.

Voorbeelden:

Zonder anaforen zou je in de tweede zin moeten herhalen: `De president van de deelrepubliek Abchazie'. Zie ook het gebruik van `hij' in de volgende voorbeeldzinnetjes: De juiste interpretatie van een anafoor is niet altijd een vanzelfsprekende zaak! Lezers en hoorders gebruiken allerlei achtergrondinformatie om tot de juiste interpretatie te komen, en sprekers maken daar gebruik van.

Ellipsis

Dit is het formuleren van zinnen of delen van zinnen die onvolledig zijn; waarin bijvoorbeeld iets is weggelaten dat in een andere zin of ergens anders in dezelfde zin kan worden gevonden.

Voorbeelden:

Zonder ellipsis zouden we alsmaar in herhalingen vervallen (net als zonder anaforen).

Slotopmerkingen

--------------5BD8F0DDE469956118975AF--